De Europese aandelenbeurzen begonnen de eerste week van november met plussen, ondanks recente signalen dat de inflatie, met name in Duitsland, stevig oploopt. De ECB denkt echter dat de piek in de prijsontwikkeling tijdelijk is en ziet nog niet veel aanleiding hard op de rem te trappen. De Europese economie staat er goed voor, zo denken ook veel analisten.
Ondanks de stijgende Duitse inflatie hield de ECB haar monetaire beleid vorige week ongewijzigd en bleef de rente op -0,5 procent. De centrale bank blijft nog zeker tot in maart volgend jaar obligaties opkopen, wel in een iets lager tempo. De opkopen zijn onderdeel van een pakket ter grootte van 1850 miljard euro dat bedoeld was om de economie in de eurozone te beschermen tegen het effect van corona.
Volgens sommige economen vaart de ECB een riskante koers door de rente zo lang zo laag te houden. Begin december is de volgende vergadering, dan staan er belangrijkere beslispunten op de agenda, over de noodsteun en het opkoopprogramma. Wellicht wordt er dan wel op gehint dat de rente omhoog kan, want de Europese economie lijkt zich goed te herstellen van de coronapandemie.
Europa scoort momenteel ook goed op het gebied van innovatie en disruptie en heeft een voorsprong bij het aanpakken van duurzaamheidskwesties, stelt de Amerikaanse vermogensbeheerder T. Rowe Price in een recente publicatie. In combinatie met een verschuiving in de marktcyclus, zet dit de toon voor verdere koersstijgingen op de Europese aandelenbeurzen, stelt portefeuillebeheerder Tobias Mueller.
Innovatie is dus niet voorbehouden aan de VS of Azië, hoewel dat wellicht gedacht kan worden door de opkomst van de grote technologieconcerns aldaar. Europa wordt nog te vaak gezien als een regio met overwegend traditionele bedrijven en slecht functionerende banken, maar is in feite de thuisbasis van een groot aantal geavanceerde producenten en een groeiend aantal ontwrichtende bedrijven in de gezondheidszorg en de informatietechnologie.
Het thema innovatie heeft centraal gestaan bij de opbouw van de geconcentreerde portefeuille binnen de European Select Equity Strategy van T. Rowe Price. Voorbeelden van beleggingen in dat fonds zijn onder meer:
- ASML (VEB-Barometer van ASML), dat een monopolie heeft op de next generation high-end lithografie-instrumenten (EUV-machines) voor halfgeleiderfabrikanten.
- Siemens (VEB - stockscreener Siemens), volgens T. Rowe Price een wereldwijd opererend industrieel bedrijf dat actief is in de elektriciteits- en gassector, digital factory en procesindustrie en in markten voor hernieuwbare energie die profiteren van de zogenaamde vierde industriële revolutie.
- Lonza Group (VEB - stockscreener Lonza Group), een toonaangevende contractfabrikant voor geneesmiddelenbedrijven uit Zwitserland die een concurrentievoordeel heeft op het snelgroeiende gebied van de biologicalsproductie.
- Teleperformance (VEB - stockscreener Teleperformance), een wereldwijde aanbieder van klantervaring uit Frankrijk die een onmisbaar onderdeel is geworden van de snelgroeiende digitale economie.
Duurzaamheid
Leiderschap in duurzaamheid maakt ESG-integratie cruciaal voor Europese aandelen, stelt T. Rowe Price ook in de publicatie. Europa is koploper op het vlak van innovatie, gedreven door een jarenlange focus op milieu-, sociale en governance-factoren (ESG). Vanuit het oogpunt van de regelgeving hebben meer landen in Europa dan in Noord-Amerika, Azië en Latijns-Amerika toezeggingen gedaan om hun netto-emissies tot nul terug te brengen.
Veel Europese bedrijven hebben al duurzame toeleveringsketens opgebouwd en deze inspanningen kunnen niet van de ene op de andere dag door concurrenten worden gekopieerd. In een wereld waarin duurzaamheid een belangrijk punt van zorg is voor regelgevers, consumenten en investeerders, bevinden veel Europese bedrijven zich in een goede positie als leiders op hun gebied. Dat biedt kansen en de successen die de hierboven genoemde bedrijven al boekten zijn daar het bewijs van, stelt T. Rowe Price.
De ondermaatse prestaties van Europese aandelen ten opzichte van de VS in het voorbij decennium is volgens T. Rowe Price uitzonderlijk. In de vier decennia daarvoor gingen de beurzen redelijk gelijk op. De recente outperformance van de VS is vooral te danken aan de geweldige prestaties van een handvol grote technologiebedrijven. Er zijn veel tekenen die erop wijzen dat er een herwaardering aanstaande is ten gunste van Europese aandelen, aldus de vermogensbeheerder.
Pricing power
Een andere fondsbeheerder, Vontobel, wijst wel op het belang van het selecteren van bedrijven die in een periode van hogere inflatie de prijsstijgingen kunnen doorberekenen aan de klant. Bedrijven moeten pricing power hebben. Daarbij denkt Vontobel aan de sector van luxegoederen en aan niet-duurzame consumptiegoederen zoals voedsel en dagelijkse huishoudelijke producten. Een opvallende combinatie, aangezien dit doorgaans twee sectoren zijn die het in een andere fase van de economische cyclus goed doen.
Op luxegoederen (denk aan auto’s, horloges en designkleding) wordt in een periode met stijgende prijzen en dus lagere reële lonen (in termen van koopkracht), snel bezuinigd. Salarissen kunnen op den duur wel worden gecompenseerd voor inflatie, maar hier zit doorgaans een vertraging in.
De producenten zitten wel met hogere inkoopprijzen voor materialen en grondstoffen, en hebben daarbij twee keuzes: deze doorberekenen aan de klant of genoegen nemen met een lagere winstmarge. In het eerste geval moeten zij dus hun eigen prijzen verhogen, wat een negatief effect heeft op de vraag van de consument.
Ondanks dat denkt Vontobel dat consumenten zich nog steeds deze goederen kunnen en willen veroorloven, ook al worden ze iets duurder.
Een groot deel van de vraag naar producten van de Europese luxebedrijven – LVMH, Kering, Prada, Hermes – is afkomstig uit China. De plannen van de Chinese overheid om maatregelen tegen de in haar ogen buitensporige rijkdom te nemen, zorgden augustus dit jaar voor koersdalingen van de Europese luxeconcerns. Vontobel gaat er echter vanuit dat de vraag niet zal verdwijnen en dat er daarnaast potentieel is voor uitbreiding op de Amerikaanse markt.
Aan de andere kant ziet de fondsbeheerder kansen voor fabrikanten van voedsel, schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten (niet-duurzame consumptiegoederen). Deze sector is te bestempelen als defensief. Consumenten kunnen niet zonder deze producten, waardoor de bedrijven in deze sectoren prijsstijgingen van de grondstoffen grotendeels kunnen doorberekenen. Vontobel ziet de bedrijven in deze sector dan ook als kandidaten die in een economisch mindere periode goed kunnen blijven presteren.
In de categorie consumentengoederen heeft het Vontobel European Equity Fund recent het Deense aandeel Royal Unibrew (VEB - Royal Unibrew) gekocht. Deze drankenfabrikant is gefocust op een beperkt aantal landen, waar het een sterke marktpositie heeft. Royal Unibrew is in deze sector (Consumer Non Durables) ook het best scorende aandeel in de tool VEB Stijlbeleggen op het gebied van de beleggingsstijl Kwaliteit.
Waarderingskloof
Een ‘outlook’ met meer waarschuwingen en risico’s komt van Lazard. Zij zien tekorten in de aanvoer van materialen en goederen aan de verwerkende industrie. Omdat er ook krapte is op de arbeidsmarkt, zou de hogere inflatie weleens langer kunnen aanhouden dan beleidsmakers verwachten of hopen.
Een specifieke waarschuwing van de vermogensbeheerder voor aandelenbeleggers is de waarderingskloof tussen de duurste en goedkoopste bedrijven op de Europese beurs. De duurste aandelen (de bovenste 25 procent van de markt), op basis van een brede waaier aan maatstaven en ratio’s, zouden in ‘normale tijden’ 2 tot 3 keer zo duur zijn als de goedkoopste aandelen (onderste 25 procent). Nu zijn ze echter bijna 4 keer zo duur. Dit is alleen eerder voorgekomen in 2000 en 2008, respectievelijk vlak voor het klappen van de tech-bubbel en net voor de financiële crisis.
Als de parallel wordt getrokken, zouden beleggers een stevige correctie kunnen verwachten. Het is echter heel moeilijk om de timing van een beursdaling te voorspellen. Lazard gaat dan ook niet zo ver. Er kunnen juist kansen zijn voor de lager gewaardeerde aandelen om het gat iets te verkleinen. Uiteindelijk zijn er ook in onstuimige markten altijd winnaars te vinden, als je maar kunt kopen tegen een gunstige koers. Kijk voor laag gewaardeerde Europese aandelen bijvoorbeeld naar de categorie Waarde in de VEB Stijlbeleggen-tool.